Het belang van het beschermen van octrooien

De economische motor van Amerika wordt aangevuurd door innovatie. De ideeën en uitvindingen die voortvloeien uit onderzoekerslaboratoria of de garages van ontluikende ondernemers hebben powerhouse-bedrijven, zelfs nieuwe industrieën, geproduceerd.

Maar het veranderen van ideeën in producten vereist meestal een cruciale stap: het verkrijgen van een octrooi.

Patenten bieden jarenlange bescherming, zodat de investeringen van innovators niet door copycats onderdrukt worden. Zoals Abraham Lincoln ooit eens heeft gezegd, voegen octrooien “the fuel of interest to the fire of genius” toe.

Het is dus niet verwonderlijk dat intellectuele eigendom enorm waardevol kan zijn. Universiteiten verdienen jaarlijks miljoenen dollars uit licentieregels. Miljarden dollars in schadevergoeding zijn ook toegekend als patenthouders bedrijven voor overtreding aanklagen.

In feite kunnen octrooien zo waardevol zijn dat sommige mensen en bedrijven niets anders doen dan onduidelijke octrooien, vaak van dubieuze kwaliteit, opvatten om als wapens te gebruiken om maken licentiekosten of schadevergoeding uit grote bedrijven te onttrekken. De tech-industrie noemt deze entiteiten deze octrooien “patenttrollen” en heeft een “anti-troll” organisatie, Unified Patents, opgericht om de geldigheid van octrooien uit te dagen.

Zo is het mogelijk om de legitieme vernieuwers van de trollen te vertellen? Er zijn twee manieren. Ten eerste heeft het bedrijf eigenlijk de uitvinding gemaakt – en het bestand voor patent – zelf? Ten tweede, hebben de patents van het bedrijf de onvermijdelijke uitdaging van Unified Patents overleefd?
Er is een interessant bedrijf waarvoor beide antwoorden een klinkend ‘Ja’ zijn.

Lang voordat de iPhone werd geïntroduceerd, hadden de ingenieurs van Voip-Pal (OTCQB: VPLM) een visie dat telefoongesprekken, sms-berichten en andere informatie via het internet zouden kunnen reizen. Zo hebben ze alle technologie ontwikkeld en gepatenteerd die nodig zijn om oproepen heen en weer van internet naar andere netwerken te leiden.
Die technologie wordt nu gebruikt door grote telecom en sociale media bedrijven, maar niemand heeft de octrooien gelicentieerd. Daarom heeft Voip-Pal een aantal reusachtige telecombedrijven voor miljoenen dollars in schadevergoeding aangevochten. En cruciaal, mislukt de inspanning van Unified Patents om Voip-Pal’s patenten ongeldig te maken.
Voip-Pal hoopt de zaken te winnen of te vestigen, waarbij de enorme waarde van hoogwaardige octrooien opnieuw wordt aangetoond.

Ook als Freelance Ontwerper kan het weleens nuttig zijn om naar de mogelijkheden van octrooien en patenten te kijken, voordat een ander er met jou idee vandoor gaat.